Vezetői engedély hosszabbítás online

Ha lejárt a jogosítványod, alaphelyzetben türelmi idő nincs: csak az okmányirodától kapott igazolással (igazolás arról, hogy a jogosítvány meghosszabbításának folyamat elindult, de a végleges okmány még nem érkezett meg a címedre) vezethetsz maximum 60 napig. Jelenleg a koronavírus járvány következtében még  vészhelyzet áll fenn, és vészhelyzet esetén türelmi idővel módosult ez a szabályozás. Közeledik azonban egy végső határidő, a 2022 június 30-a, az a dátum, amikor mindenkinek, akinek a vészhelyzet ideje alatt lejárt a vezetői engedélye, meg kell újítania azt. Ugyanis aki lejárt jogosítvánnyal vezet, az büntetésre számíthat. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a jogsi megújításának folyamatáról, melynek alapvetően kétféle módja van: Vagy kormányablakba kell menned személyesen az ügyintézéshez, vagy a kényelmesebb és egyúttal olcsóbb utat választod ehhez: a vezetői engedély hosszabbítás online.

De honnan tudod, hogy lejárt a jogsid?

A jogosítványon 2 féle lejárati idő szerepel:

1. A jogosítvány hátsó oldalán tudod megnézni, a kategóriáknál, hogy vezetői engedélyed érvényes-e még. Ha több kategóriára vonatkozó jogosítvánnyal rendelkezel, akkor a dátumok eltérőek lehetnek, ezekre egyenként figyelni kell.  A vezetői engedély lejárati ideje mindig a születésnapodra kell, hogy essen. Ha a jogsidban még más szerepel, akkor a határidő túlléphető a határidőt követő első születésnapodig.

2. A vezetői engedélyed fényképpel ellátott címoldalán szereplő lejárati idő csupán azt jelzi, hogy belföldön a jogosítvány mennyi ideig használható személyazonosító okmányként, tehát ez a dátum nem a jogsi lejárati ideje!

 

Vezetői engedély hosszabbítás online – lépések

1. A lejárt vezetői engedély meghosszabbítását az orvosi alkalmassági vizsgálattal kell kezdeni, hiszen az orvosi alkalmassági felülvizsgálat jogosítványhoz 10 évente esedékes 50 éves korig. 50 év felett pedig egyre gyakrabban szükséges megújítanunk a jogosítványt:

50-60 év között: 5 évente
60-70.év között: 3 évente
70 év felett: 2 évente

2. Amint megvan az orvosi alkalmasságid a továbbiakban személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban intézheted a vezetői engedély hosszabbítást, mely az automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozattal indítva online ügyintézés keretében illetékmentes. (Ennek hiányában – vagyis ha kormányablakban vagy okmányirodában személyesen intézkedsz, mindez 4.000 forintba kerül. Nyugdíjkorhatárt elérőknél 4.000 Ft helyett az ügyintézés díja (illetéke) 1500 forintra módosul.)

Vezetői engedély hosszabbítás online a linkre kattintva a magyarorszag.hu oldalról indítható csak Ügyfélkapun (KAÜ) keresztül, azonosítással. Itt elsőként meg kell tenni az okmány kiállításához szükséges nyilatkozatot arról, hogy igénybe kívánjuk venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét és azt is meg kell adni, hogy a kész okmányt milyen címre kérjük majd.

Érdemes megadni a felületen telefonszámot, emailcímet is, ugyanis a rendszer emberi beavatkozás nélkül maga gyártja le a megújított jogosítványt. Ehhez a rendszer a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból a 3 évnél nem régebbi, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kiállításakor készült, a vezetői engedély kiállításához is felhasználható fénykép- és aláírásadatot beszerzi. Ha viszont nincs ilyen 3 évnél nem régebbi okmányunk nyilvántartva a rendszerben, akkor sem akad meg a folyamat, mert értesíteni tudnak minket a megadott emailen, telefonszámon.

Az orvosi alkalmassági igazolást NEM kell csatolni, ezt központilag nyilvántartják

3. lépés: A sikeres beküldést követően a visszaigazolás letölthető az oldalról azután pedig folyamatosan nyomon követhető az okmánykiállítási állapota. Amint elkészült a megújult jogosítvány kipostázzák, ez általában 8 napon belül megtörténik.

Ügyintézésről bővebb felvilágosítás és ügy indítása a magyarország.hu oldalon a linkre kattintva elérhető.