Online pszichológus árak – miért ennyi és mit kapunk ezért?

 

 

Az online pszichológus árak jellemzően 10.000 – 20.000 Ft között mozognak 50-60 perces egyéni konzultáció esetét tekintve.

És hogy miért ennyi az online pszichológiai konzultáció  ára? Két tényezőt fontos elkülönítenünk, az egyik egy általános hatás, mellyel túl sok mindent nem tudunk kezdeni, mindannyiunkat érinti: A KSH adatai szerint a Covid 19 járvány szolgáltatások áraira volt az egyik legnagyobb hatással 2021-ben. Az áremelkedéssel leginkább érintett szektor az építőipari (pl. javítás, karbantartás árak +12%), valamint az online szolgáltatások köre (pl. online konzultációk árai vagy weboldal készítés árai, seo szolgáltatások árai, stb) volt, de bármilyen szolgáltatást szeretnénk elvégeztetni, jóval mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni 2021-ben.

Ennél jóval lényegesebb azonban az árakra ható és árakat magyarázó másik okot megérteni: Általában elmondható az online pszichológiai tanácsadás áraival kapcsolatban, hogy legtöbbször ugyanúgy jövünk ki, ha online pszichológushoz fordulunk, mintha személyesen találkoznánk, tehát az árak azonosak.

Sok helyütt a diákok 10-15% kedvezményt kapnak a konzultáció árából, ugyanúgy, mint a személyes tanácsadás keretében. De mit is kapunk ezért az árért, ráadásul online?

 

 

Online pszichológus árak – vajon megkapjuk ugyanazt a törődést online is?

 

A Covid-19 járvány pozitív hozadékaként az élet számos területén az derült ki, hogy nagyon sok minden, amiről eddig azt gondoltuk, csak személyesen működik, kell hozzá a személyes jelenlét, a rezgés, mégis működik online. Pontosan így van ez az online lelki segítségnyújtás, az online pszichológiai konzultáció terén is. Bár ez a fajta szolgáltatás korábban is ragyogóan működött, például ideális megoldásként szolgált külföldön élők számára, akik anyanyelvükön szerettek volna konzultálni, vagy éppen a távol, vagy vidéken élők esetében, akik messzire kerültek a választott szakembertől, akiben megbíztak.

Napjainkban azonban legtöbb szakember felismerte, hogy szükség van jól működő online segítségnyújtás kereteinek kialakítására, ugyanis – például a pandémia alatt – nem feltétlenül marad más alternatívánk.

 

 

Hogyan zajlik az online konzultáció?

 

Az online ülések hossza általában 50 és 60 perc körül mozog. Általában az ülés előtt online fizetési megoldásokkal vagy utalással tud fizetni a kliens, van olyan szolgáltató, ahol az időpont is online foglalható. Másoknál emailen vagy telefonon lehet időpontot egyzetetni. Az online pszichológusok rendelkezésére állnak különféle a Covid-19 járvány alatt szinte mindenki által megismert, egyszerűen elérhető, letölthető és kezelhető rendszerek, melyekkel videós internetes kapcsolat létrehozható: Skype, Zoom, Teams, Messenger.

Az első online ülés kulcsfontosságú. Itt történik a probléma részletes átbeszélése, majd a célok kitűzése és a kezelési terv felállítása. Már az első ülés sokszor megkönnyebbülést hoz, hisz megtettük a legnehezebb, az első lépést a probléma megoldása felé. Továbbiakban a kezelési terv alapján a választott módszerekkel halad tovább az ülések sorozata. Az elért eredmények folyamatosan rögzítésre kerülnek.

Az esetek zömében elegendő 3-6 online konzultáció, de lehetnek olyan problémák is, ahol ennél több ülésre (10-12) lehet szükség.

 

 

Jellemzően milyen problémákon segít az online pszichológus?

 

 

 

Az online pszichológus előnyei

 

A témában több célzott kutatást végeztek és azt találták, az online konzultáció ugyanolyan hatékonysággal segít a problémák megoldásában, mint a személyes.

Időt spórol, rugalmasságot nyújt ezáltal költséghatékonyabb megoldás

Biztonságos és kényelmes érzés, hogy otthonról vehetünk részt a terápián

Adott esetben bizonyos technikák akár online is betaníthatók (relaxációs technikák, meditációs technikák, egyes terápiás gyakorlatok)

 

 

Az online pszichológiai segítségnyújtás korlátai

 

Néhány esetben az első konzultáció során kiderül, hogy nem az online pszichológus a megoldás a problémára, vagy az online módszerek nem hatékonyak. Ilyenkor a klienst átirányítják a megfelelő szakemberhez. Ez a helyzet egyébként előfordulhat a személyes tanácsadás keretében is.

 

 Online pszichológus ingyen?

 

Online pszichológiai tanácsadás ingyen inkább csak írásos formában működik nagyobb portálokon a “pszichológus válaszol” rovatokban (pl: https://onlinepszichologus.net) . A szakemberek rövid írásos válaszai arra jók, hogy egy elakadás esetén, vagy egy konfliktushelyzetből mintegy kibillentik a klienst a jó irányba. Azonban mégis nagyon hasznos tud lenni, mert maga a probléma megfogalmazása és elfogadása az első lépést jelentheti a változás felé vezető úton.

Legtöbb esetben azonban, mivel az egyén lelki problémáinak kezelésére általában nincs istant és hosszú távon működő megoldás ez nem elegendő. Ilyenkor az online pszichológusok írásos válaszukban mindig a megfelelő szakemberhez irányítják a klienst.

 

Ha sürgős lelki segítségnyújtásra van szüksége vagy öngyilkossági gondolatai vannak, az alábbi linken található számot hívja: https://sos116-123.hu/

Itt az azonnali beszélgetés mellett megfelelő szakemberhez irányítják a klienst.

 

 

Hol találok online pszichológust vagy online lelki segítségnyújtást?

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében.

Ha úgy érzi segítségre van szüksége, az alábbi szakemberekhez fordulhat problémájával személyesen és online:

 

Sárvári Györgyi szakpszichológus személyes és online konzultáció

 

Integratív Terápiás Tér – személyre szabott, felkészült segítségnyújtás, személyesen és online

 

Balázs Tünde életmódtanácsadó – lelki segítségnyújtás személyesen és online