Utazás babával: így vágjatok bele!

 

Amikor egy baba megszületik megváltozik a világ a szülők életében, kicsit otthonülővé válnak az első időben. Aztán pár hét múlva már, ha kellően nagy a baba, vele is el lehet utazni megfelelő előkészületek mellett. Természetesen nagyobb rugalmasságra van szükség mint addig, de egy kis előre tervezéssel bele tanulnak a babás utazásokba.

Milyen szempontok szerint kell felkészülni az utazáshoz?

Utazásra indulnátok egy babával? Akkor lássuk, hogy mire érdemes felkészülni.

  • Ellenőrizni a gyerekülést és a babahordozót!

Mielőtt a gyerekülést az autóba rakjuk, el kell olvasni a használati utasítást, főleg a rögzítésről szóló részleteket. Nagyon fontos, hogy a gyerekülés megfelelően legyen az autóba rögzítve. Az sem árt ha a baba érkezése előtt, néhányszor be is kötjük az ülésbe, mert nem biztos, hogy elsőre menni fog. Fontos kérdés, hogy a menetirányban vagy annak háttal üljön-e a baba. Újszülöttek esetében a gyerekülést a menetiránynak háttal kell rögzíteni, mert a gyerek számára ez nyújt biztonságot, főként ha a szabályoknak megfelelően kötjük be az ülésbe. A gyerekülés használatának KRESZ szabályit a linkre kattintva éred el.

  • Az autó műszaki ellenőrzése

Amennyiben tudjuk, hogy hosszabb ideig fogunk az autóban tartózkodni, úgy gondoskodnunk kell arról, hogy jó műszaki állapotban legyen, a megfelelő folyadékokkal, üzemanyaggal legyen feltöltve.

  • Pakoljunk be előre az autóba

Lehetőség szerint minimalizáljuk a stresszt indulás előtt, ezért pakoljunk be jóval az indulás előtt, ne hajnalban akarjunk mindent bepakolni. Ha többen utazunk egyszerre a pelenkázótáskán és a hűtőtáskán kívül mindent pakoljunk be az autóba, hogy indulás előtt csak a gyerek vagy gyerekek bepakolásával kelljen foglalkozni.

  • A babát is készítsük fel az útra

Mielőtt elindulunk fontos, hogy végig gondoljuk, hogy a baba jóllakott és a pelenkája tiszta, hiszen ha a baba jól érzi magát, akkor mi is nyugodtabbak vagyunk, és kellemesebb lesz az autózás.


  • Valami rágcsálnivalóval is készüljünk
Ha a baba már eszik szilárd ételeket gyümölcsöt, zöldséget akkor össze készíthetünk az útra egy pár darab felszeletelt gyümölcsöt vagy zöldséget. Mindig legyen nálunk elég enni és innivaló, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor akadunk el valahol.

  • Utazzunk alvásidőben
Ha van választási lehetőségünk, akkor utazzunk akkor, amikor a baba egyébként is aludna, hiszen az autóban többnyire úgyis elalszanak. A nagyobbak sem szeretnek sokáig egy helyben ülni, így ha alvásidőben utazunk, talán őt is elnyomja az álom és nem türelmetlenkedik. Amennyiben gyerekülést szeretnénk beszerezni lehetőség van rá, hogy a gyerekülések vásárlása online történjen a Fullbaby webáruházban.

  • Válasszunk kevésbé zsúfolt időszakot az utazáshoz az iskolai szüneteken kívül
Az iskolakezdésig sokkal rugalmasan választhatjuk meg azt, hogy mikor indulunk útnak babával, mert nem szükséges az iskolai szünetek idejére időzíteni a nyaralást. Sokkal jobban járunk, ha elkerüljük a zsúfolt szünidei heteket, ha babával indulunk útnak.
 
Összegezve
 
A babával utazni sok türelmet és tervezést igényel, hogy mindent magunkkal vigyünk, amire szükség lehet az utazás során, és ne boruljunk ki, ha utazás közben mégis történne valami olyan dolog, amire nem számítottunk.