Tényleg van pozitív hatása a videójátékoknak?

 

Világszerte ismert tény, hogy a gyerekek nagy része videojátékokkal múlatja az időt, ami erőszakossá teszi a gyerekeket, mondják a szülők, de a pozitív hatásokról nem esik szó a játékokkal kapcsolatban.

Vannak egyáltalán pozitív hatásai a videójátékoknak?

Egyre több olyan cikk kerül a nyilvánosság elé, amelyek próbálják bizonyítani, hogy a videójátékoknak nemcsak negatív hatásai vannak. Rengeteg kutatás foglalkozik manapság a témával, így egyre újabb és újabb információkhoz juthatunk általuk a számítógépes játékok befolyásáról.
 
Több évvel ezelőtt még nehezen lehetett volna elképzelni, hogy magas színvonalú oktatás videójátékokkal is lehetséges. Azonban ez napjainkban már teljesen elképzelhető. Nemcsak a népszerű feszültség levezető, sokak által erőszakosnak tartott shooterek, hanem számos más játék is elérhető a videójáték piacon, amelyek bizonyos készségeket segítenek elsajátítani vagy fejleszteni.
 
Természetesen a káros hatásait a játékoknak minden szülő ismeri, de egyes játékok fejlesztenek is bizonyos képességeket. Az akció játékoknál maradva  a shooterek növelhetik a gondolkodással és érzékeléssel kapcsolatos agyi folyamatok sebességét, míg a logikai játékok inkább a pontosságát fejlesztik. A különféle játékok különféle képességeket igényelnek és már rövid távon mérhető a különbség a hatásukban.
 

Ebben a modern korban a gyerekek olyan technikai körülmények és technikai eszközök között nőnek fel, ahol  a számítógép használat már teljesen természetes, akkor miért ne használhatnánk ki az előnyeit.

Milyen előnyös tulajdonságokat fedeztek fel eddig a játékoknál?

A Boston College pszichológus professzora, Peter Grey szerint, a gyerekek ösztönösen felismerik, hogy a videojátékok  a mai világban elengedhetetlen képességeket fejlesztenek, ezért a szülőknek meg kellene engednie, hogy a gyereke annyi időt töltsön játékkal amennyit csak szeretne.
 
Bár ez elég merész kijelentés, de a kutatása szerint játék közben taktikákat dolgozunk ki vagy észreveszünk ok-okozati összefüggéseket és ezeket az élet más területén is felhasználhatjuk.
 
Bizonyos haladó szellemű pedagógusok szerint, a videojátékok képesek stimulálni az agy jutalmazó központját, ezzel pedig az érdeklődést hosszabb ideig fenntartani, önkéntelenül a tanulásra késztetnek az egyre nehezedő kihívások, amelyeket csak a folyamatos odafigyeléssel és gyakorlással lehet teljesíteni.
 
Számos kutatás támasztja alá, hogy a különböző akciójátékok javítják a koncentrációképességet, a rövidtávú memóriát, a játékosok jobban képesek a figyelmüket fókuszálni vagy éppen megosztani, vagy váltani a feladatok között.
 
Kereshetünk laptop akkumulátort Budapesten és környékén, de a lapptopakkumulator.eu webáruházban, bármelyik gyártó termékét, akár gyári szám alapján is megtalálhatjuk. Ennek köszönhetően egy helyről szerezhetjük be a szükséges eszközöket és kiegészítőket. A gép sokkal hosszabb életű és időtálló lesz egy új akkumulátortól vagy töltőtől.
 

Összegezve

A számítógépes játékoknak mint kiderült, van pozitív hatása is, hiszen javítja a koncentrációt és a rövidtávú memóriát, bizonyos készségek elsajátítását és fejlesztését is elősegítik, azonban nem szabad elfeledni a negatív hatásait sem, például az erőszakosság növekedését.