Az RFID tag jelentése

 

A RFID egy rádióhullám-technológián alapuló, automatikus azonosítási rendszer, amelynek az RFID tag a része. Az RFID tag egy komplett rendszer eleme, olyan raktárirányítási, termeléskövetési, nyilvántartási rendszeré, amelyet a Smartindy Kft. is tervez, implementál és üzemeltet. Nézzük most meg, miből is áll pontosan a rendszert alkotó RFID tag és milyen előnyei vannak az alkalmazásának!

 

Az RFID rendszer részei és működési mechanizmusa

 

Az RFID technológia képes arra, hogy egy adott dologhoz kapcsolódó adatokat, információkat rádiótechnológia segítségével közvetítsünk egy számítógépre vagy szerverre. Négy alapvető eleme van: egy mikrochip, egy RFID tag (vagyis címke), egy adatleolvasó és egy adatfeldolgozó eszköz.

 

Az RFID technológia specialitását az adja, hogy az RFID tag tápegység nélkül működik. Képes információk tárolására, amely adatokat az antenna segítségével képes a jeladónak továbbítani. A jeladó átalakítja a kapott adatokat, amelyeket így a számítógép fel tud dolgozni.

 

Az RFID olvasó feladata a RFID tag résszel való kommunikáció és az adatok továbbítása a számítógép felé. Típusa szerint lehet asztali, kézi vagy fixen telepített. Az antennák közvetlenül kapcsolódnak az olvasóhoz. Az objektumokat jelölő RFID tag jeleit elektromos jelekké alakítják. A folyamatban részt vesznek kapuk is, ezekre kerülnek felszerelésre az antennák, olvasók és egyéb elemek. A rendszer részét képezi továbbá az informatikai hálózat és a számítógép is, amely képes feldolgozni az adatokat és természetesen a címke nyomtatásra alkalmas eszköz is.

 

A módszer előnyei

 

Az RFID tag és a rendszer további részei nagyban megkönnyítik a címkék leolvasását minden olyan területen, ahol azt felhasználják. A legnagyobb előnye az az, hogy nem kell a leolvasót a címke közvetlen közelébe helyezni. Elég csupán a hatótávolságon belül tartani azt. Akár több száz méteren belül is beolvasható az RFID tag kontakt, beavatkozás és vezetékek nélkül.

 

Nem csupán az árucikkek címkéinek beolvasására alkalmas az RFID tag. Nagyban leegyszerűsíti az alkatrészek, elektronikai cikkek, járművek, helyek nyilvántartását, sőt, még a háziállatokban elhelyezett chipek ellenőrzésére is alkalmas. A vonalkódos azonosításnál ugyan jóval drágább, ám a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen.

 

Az RFID eszközök kiválasztásának szempontjai

 

A megfelelő eszközök kiválasztása során annak a helyszínnek az adottságait kell figyelembe venni, ahol alkalmazásra kerülnek majd. Léteznek fix telepítésű részek ugyanúgy, ahogy kézi készülékek is.  A fix telepítésűek gyors olvasási sebességgel, nagy hatósugárral és extra érzékenységgel rendelkeznek. Az eszközök kiválasztásánál fontos az akkumulátor teljesítménye, a kapcsolódás módja (WiFi, Bluetooth, LAN-kábel vagy USB), ahogy az is, hogy milyen címkenyomtató kapcsolható hozzá.

 

Az RFID tag és a rendszer további tagjai sokoldalúan alkalmazhatóak az élet számos területén, így a gyári folyamatokban, a beléptetésnél, a rendezvényeken, az iratok nyomon követése során, a járművek nyilvántartásánál, a kölcsönzött tárgyak, könyvtári könyvek és állatok követésénél is.