Podcast készítés 5 lépésben

A podcast napjainkban az egyik legnépszerűbb kontent típus, melyet a rádió utódjaként is emlegetnek. Remek eszköz a vállalkozások kezében arra, hogy elérjék a célközönséget, s érdekes és hasznos tartalmakkal megszerezzék a bizalmukat és a lojalitásukat. Ha tervben van már egy ideje a podcast indítás, de még nem tudod, hogyan fogj hozzá, olvass tovább!

Miért érdemes podcastot indítani?

A felsoroltakon túl a podcast készítés lehetőséget biztosít terméked vagy szolgáltatásod bemutatására, illetve arra, hogy a hallgatókból egy igazi közösséget kovácsolj. Ráadásul az eszközbeszerzésre sem kell vagyonokat költened. 

A tervezéstől a publikálásig – podcast készítés 5 lépésben

1. Találj egy klassz témakört, és tarts ki mellette! 

A tudatosság az egyik legfontosabb „hozzávaló” mindenféle tartalom gyártásnál, azonban legalább ilyen fontos a kitartás is! Fontos, hogy olyan témakört válassz a podcastedhez, amely iránt valóban érdeklődsz, különben a kezdeti lelkesedés hamar köddé válhat. 

Szerencsés, ha nemcsak az első, hanem legalább az első 25 adás témáját (és esetleg a vendégek névsorát) is előre megtervezed. 

2. Határozd meg a brand alapjait!

A márkaépítés során az egyik első és legfontosabb dolog, hogy kitalálj egy frappáns címet, s legyen egy jó indexképed, illetve egy rövid leírásod a csatornádhoz, hiszen ezekkel az elemekkel találkozik először a hallgató – ez alapján dönti el, hogy meghallgatja-e a kontentedet vagy sem.  

Ha megvan a cím, készíts egy leírást a podcast céljának és hangvételének leírására, majd tervezd meg az arculatot, figyelve arra, hogy a megjelenés mindig egységes legyen! Ezt követheti a közösségi média profilok elkészítése, amelyeken keresztül a közönséged elérheted. Végül döntsd el, milyen rendszerességgel szeretnél publikálni, s milyen hosszú adásaid lesznek! 

3. Biztosítsd a technikai feltételeket!

Bár nem kell a legprofibb és ledrágább felszereléseket megvásárolnod, a minőség kiemelten fontos, hiszen a hangzásnak tökéletesnek kell lennie. Ezt legegyszerűbben egy podcast stúdióban érheted el, de megfelelhet a célnak egy jól szigetelt, kiváló akusztikával rendelkező helyiség is.  

A pocast alapfelszerelés a következőket tartalmazza: 

Mikrofon

Mikrofonállvány

Pop filter

Audio interface (hangkártya)

Kábelek (pl. XLR kábel a mikrofonhoz)

Hangelnyelő szivacsok

 4. Készítsd el a felvételt! 

Lehetőleg kerüld a mesterkéltség és a modorosság minden formáját, és inkább légy természetes! Beszélj lelkesen, de ne vidd túlzásba, ne légy hatásvadász! Beszédpartneredet figyelemmel és érdeklődéssel hallgasd végig! 

5. Publikáld a kész podcastet! 

Ha megvan a felvétel, megoszthatod a közösségi média oldalaidon, különféle releváns témájú fórumokon, de akár e-mailben is kiküldheted a feliratkozóknak! 

Érdemes figyelni a visszajelzésekre, de minden esetben gondold át az esetleges kritikák és javaslatok jogosságát, és ne csüggedj, ha esetleg nem csak dicsérő szavakat kapsz! 

Segítségre van szükséged? Ha profi podcastekre vágysz macera nélkül, keresd a DLX MEDIA csapatát