Online rendezvény és reprezentáció – hogyan számoljuk el?

 

Hogyan számolhatók el és hogyan könyveljük a reprezentációs költségeket online rendezvény (online céges karácsony, online konferencia, online csapatépítés, stb. ) esetén?

 

Reprezentáció fogalma

A reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (sütemény, étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.)

 

Reprezentáció adózása 2021 – ben

 

A reprezentáció és üzleti ajándék révén juttatott jövedelem alapján a kifizetőnek  a juttatás értéke 1,18- szorosa után 15% szja fizetési kötelezettsége keletkezik, tehát az adóteher a juttatás értékének 17,7%-a.

 

Online rendezvény – juttatások adózása

 

Napjainkban gyakran felmerülő kérdés, hogyan is kell kezelni az adózási szempontokat szem előtt tartva az online térben rendezett események juttatásait. Csakis a konkrét online esemény körülményeit ismerve állapítható meg, hogy a vendéglátás a Szja tv. 3. § 26. pontja szerinti reprezentációnak minősül-e.

A Central Audit adószakértőinek véleménye alapján a juttatás csak abban az esetben felel meg a reprezentáció fogalmának, amennyiben a munkáltató közvetlenül maga biztosítja azt a munkavállalónak, mindegy hogy munkanapon vagy hétvégén történik az esemény.

Így amennyiben, a munkavállaló maga rendeli saját otthonába például az étel-italt, melynek költségét a munkáltató később kifizeti, véleményünk szerint az nem tekinthető reprezentációs eseményhez köthető vendéglátásnak, ahhoz ugyanis az is követelmény, hogy az étkezésre például ez esemény keretében kerüljön sor.

Továbbá fontos szempont, hogy a kifizető kötelezettsége annak igazolása, hogy a vendéglátás megfelel-e a reprezentáció fogalmának az Art. 77§ belekezdése szerint, vagyis az eseményt dokumentálni szükséges

 

Online rendezvény dokumentálásra szolgálhatnak az alábbiak:

  • online meghívó,
  • esemény rögzítése,
  • képernyőkép,
  • programleírás,
  • csatlakozáshoz szükséges linkek mentése.

 

Amennyiben a reprezentáció elszámolással kapcsolatban bármilyen további kérdése merülne fel, forduljon a Central Audit adószakértőihez!