Modern álláshelyek egy vidéki városban – állás Pécs környékén

A földrajzi korlátok eddig komoly problémát jelentettek a munkaerőpiac szempontjából is, hiszen sokan maradtak le egy-egy kedvező álláslehetőségről a távolság miatt. A korszerű megoldások a munkavégzési formák mellett ez azonban többé nem jelenthet akadályt.

Változó körülmények

Talán észre sem vesszük, hiszen a részei vagyunk, de a munka világa jelentős változásokon esett át az elmúlt években, évtizedekben. A technológia fejlődésével a munkavégzés formái és lehetőségei is átalakultak, erre azonban a legjobban az elmúlt évek kényszerhelyzete mutatott rá. A távmunka vagyis a home office lehetősége benne élt ugyan a köztudatban, de rendkívül kevés cég alkalmazta ezt rendszerszerűen. A koronavírus okozta járványhelyzet azonban sokakat kényszerített ezekre a megoldásokra.

Az átállást a vártnál talán egyszerűbben ment, mely szintén a munkavégzéshez kapcsolódó technológiák fejlettségét igazolja. Bár a járványhelyzet elmúltával a cégek többsége visszaállt a hagyományos, jelenléti munkára, az akkor bevezetett módosítások nem tűntek el teljesen. Sokan a mai napig is teljes távmunkában végzik mindennapi feladataikat, a hibrid munkavégzés pedig gyakorlatilag szervesen beépült a legtöbb cég struktúrájába.

Ezek a változások egyben azt is jelentik, hogy a korábbi földrajzi akadályok, melyek esetleg egy-egy munka elvállalását nehezítették, vagy épp ellehetetlenítették, egyre inkább feloldódnak. Így tehát lényegében bármelyik vidéki településről dolgozhatunk egy fővárosi cégnek is sőt, akár külföldi vállalatoknak is. A modern álláshelyek tehát eltörlik a fizikai korlátokat és teret adnak a munkavégzés új útjainak. Így tehát például a pécsi állások palettája is a végtelenségig bővíthető.

Kedvező tendenciák

A fejlődés és az ezzel járó megoldások elterjedésének jelentőségét talán leginkább azok érzik, akik találkoztak már hasonló problémákkal, mint a munkahely távolsága vagy épp a munkalehetőségek hiánya. Ezek talán elsősorban a vidéki régiókat érintették, bár a helyzet már ott is sokat javult. Bár sok állás Pécs területén belül is elérhető, ahogy bármely másik vidéki várost is említhetnénk, az online megoldások és a bárhonnan végezhető munkák nagyban képesek tágítani a horizontot.

Ahány város és régió, annyi különböző lehetőség, de a paletta sokszor meglehetősen szűk. Ez a gyakorlatba átültetve annyit tesz, hogy míg például Győrben és környékén rengeteg ipari álláshely érhető el, addig a legtöbb állás Pécs más területeihez köthető, hiszen ez a szektor eddig kevésbé számított erősnek. Előbb-utóbb nyilván mindenki megtalálja a neki megfelelő álláshelyet, ám nem szerencsés ha az említett korlátok valamilyen módon kompromisszumra kényszerítik a munkavállalót.

A friss mai állások aktuális kínálata is jól mutatja, hogy a modern munkavégzési formáknak is helye van az álláspiacon, a munkavállalók pedig előszeretettel vállalnak ilyen munkákat. Sokan már kifejezetten a teljes mértékben otthonról végezhető vagy hibrid munkalehetőségeket keresik, melyeket meg is találnak a friss mai állások között. Egy állás Pécs környékén tehát könnyen jelentheti azt is, hogy a várostól több száz kilométerre lévő cégnek dolgozunk. És hogy miért részesítik egyre többen előnyben ezeket a megoldásokat? Erre is több válasz létezik.

Egy modern munkakör

A friss mai állások esetén a kulcsszó talán a rugalmasság. Napjainkban a munkavállalók többsége hozzászokott azokhoz a nyolc vagy több órás munkakörökhöz, melyek állandó jelenlétet kívánnak. Ezzel sokszor azonban az a probléma, hogy az effektív munkavégzés a munkanap egy kis százalékát teszi csak ki. A távmunka elterjedésével azonban a munkáltatók azt tapasztalták, hogy ez a fajta kényelem és flexibilitás a munkavégzési morálra is jótékony hatással van.

Tehát a szabadabb körülmények és a magunk igényeire szabható beosztás miatt a munka is hatékonyabb lett, kevesebb üresjárattal. Épp ezért egyre több cég vállalja azt, hogy munkavállalói számára biztosítja ezeket a körülményeket. Ez részükről a hatékonyabb dolgozók mellett azért is előnyös, mert a földrajzi korlátok okán nekik sem kell szelektálni a jelentkezők közül. A modern technológia tehát lényegében hidat képez munkáltató és munkavállaló között. Így fordulhat elő az is, hogy egy állás Pécs környezetében egyáltalán nem muszáj, hogy fizikailag is ott legyen.

A lényeg a munkavállaló és a munkavégzéshez szükséges körülmények megteremtése.Az elérhető friss mai állások egyre többek számára nyitják meg a kaput az ilyen lehetőségekre, ezáltal pedig az álláspiacon is új távlatok nyílhatnak. A fizikai korlátok feloldásával ugyanis lényegében egy olyan szupersztrádát kapunk, melyen az egyes pozíciók és a releváns dolgozók egyszerűbben találhatnak egymásra, ezzel a várhatóan a munka hatékonyságát is növelve. Így tehát ha ma azt mondjuk, hogy egy állás Pécs városában jó lehetőség, érdemes számításba venni az említett megoldásokat is.