Mi célt szolgálnak a könyvtárak?

A  könyvtár egy olyan intézmény, amely gyűjti könyveket és az ismeretet hordozó dolgokat, azokat rendszerezi és a használók rendelkezésére bocsátja, továbbá különféle dokumentumok gyűjteménye is, amelyeket célszerűen válogatva, használatra alkalmassá tesznek azért, hogy azt a közösség igénybe tudja venni.

Milyen tevékenységeket lehet végezni egy könyvtárban?

A könyvtárak többféle szolgáltatást nyújtanak. A dokumentumokat kölcsönzik de vannak olyan dokumentum féleségek amelyeket nem lehet kölcsönözni csak a könyvtárban lehet olvasásra igénybe venni.Ilyenek a kézikönyvek és a folyóiratok. Általában az egyetemeknek és a főiskoláknak, sok esetben más iskola feleségeknek is van könyvtára  ami nyilvános könyvtárként is üzemel. A könyvtárakban ma már lehetőség van az internet használatára, a számítógépes adatbázisok használatára, nyomtatásra és más szolgáltatásra is.
 

A könyvtárak használata nagyon egyszerű. Már hosszú idő óta a közösségeket összekapcsolják a tudással, és az információval. Általában azt tartják, hogy megbízható helyek amelyek mindenki számára nyitva állnak. Biztonságos környezetben olvashatnak, tanulhatnak, és a kultúra nyújtotta élményekből részesülhetnek azok, akik élnek ezzel a lehetőséggel. A könyvtárak a lakosság kultúra iránti elkötelezettségének szempontjából  jó helyzetben vannak ugyanis a felhasználói között valamennyi társadalmi csoport tagját megtalálhatjuk.

Mi a könyvtárak szerepe az életünkben?

 • Az emberek figyelmét ráirányítják a kulturális eseményekre, művekre az ilyen jellegű ismeretekre.
 • Támogatják az embereket abban, hogy különböző kulturális élményeket élhessenek át, és maguk is alkothassanak.
 • Fejleszthetik az olvasási és az íráskészséget, mivel mindenkinek szabad hozzáférést biztosítanak a könyvekhez függetlenül a felhasználó életkorától, iskolázottságától, egészségügyi állapotától, anyagi helyzetétől.
 • A felnőttek körében az olvasottság növelése, csökkentheti a depresszió mértékét.
 • Arról nem beszélve, hogy az íráskészség,  a műveltség fejlesztése növeli az egyén munkaerőpiaci esélyeit.
 • A nyilvános könyvtárak a digitális írástudás fejlesztésében is fontos szerepet játszanak, az egész életen át tartó tanulás folyamatát alapfeladattá teszik, ingyenes internet elérést biztosítanak.
 • Támogatják az olvasás fejlesztését, népszerűsítését.
 • A könyvtárak az egészségesebb, boldogabb élet területén számos tevékenységgel segíthetik a helyi közösséget, speciális gyűjteményeket hozhatnak létre a demen ciával és más mentális problémával küzdők támogatására.
 • Sajátos eszközeikkel hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez, hiszen támogatást nyújtanak a vállalkozás indításában amivel munkahelyet hoznak létre.
 • Támogatják az álláskeresést.
 • Teret biztosít a társ megtalálásához.
 • Önkéntes munkára adnak lehetőséget, segítséget nyújtanak a pénzkezelési és  gazdasági tanácsadó szolgáltatások igénybevételéhez.
 
Online és élő segédkönyvtáras tanfolyam indul folyamatosan az OKJ Akadémián, így bármikor csatlakozhatunk, ha eldöntöttük, könyvtárosok szeretnénk lenni.
 
Összegezve
 
A könyvtárak egy helyi társadalmi közegben működnek, sikerük pedig attól függ, hogy milyen kapcsolatot tudnak kiépíteni az emberekkel és a helyi vezetéssel. Fontos, hogy a helyi társadalomban aktívan jelen legyenek erősítve azt a képet, hogy a könyvtárak szabadon hozzáférhető, megbízható helyek.