Léghűtés lehetőségek: hogyan válasszunk?

 
 
A nyári meleg beköszöntével egyre nagyobb az érdeklődés a légkondicionáló készülékek iránt. Azt, hogy milyen szempontok alapján érdemes klímaberendezést választani elsősorban nem a lakás alapterülete, hanem a hűtendő légköbméter határozza meg.
 

Természetesen ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használjuk a klímaberendezéseket, a  légkondi ára ami fűtésre használhatsz, nem sokkal magasabb, mintha csak hűtésre szereznéd be. Egy készülékkel mindkettőt megoldhatjuk. Egy kisebb lakásban az 50-60 négyzetméter teljes hűtését és fűtését egy 2,6-3,5 kilowattos klíma meg tudja oldani.

Akik nem bírják a klímát

Akik nem szeretik a hideget vagy érzékenyek a klímára azoknak jó megoldás a léghűtő. A klíma hosszabb idejű használatával könnyen történhet meghülés, ami a léghűtő használatával elkerülhető. Gyerekek és idősek számára különösen alkalmas, mivel működése a természetes megoldásban rejlik, jeges folyadék, jégakku segítségével hűl le a levegő, amit a ventillátor végül kifúj magából.
 

A gyerekszobára halmozottan igaz, ami a hálószobára. A hideg, száraz levegő észrevétlenül válhat ártalmassá, amit egy átlagos klíma is hamar előidézhet.  Az ilyen kis alapterületű helyiségbe a léghűtő megfelelőbb, vagy egy mennyezetre szerelt ventilátor is jó megoldást jelenthet, ami ugyan nem okoz jelentős hőmérséklet csökkenést, de a hőérzet jelentősen javítható vele.

Mi a megoldás a tetőtérben?

A tetőtér esetében a legfontosabb tényező a szigetelés, hiszen a rosszul szigetelt tetőtér egyik napról a másikra át tud forrósodni, ezen pedig csak a klímaberendezés tud segíteni. Ha jó a szigetelés, akkor asztali vagy álló ventilátor is megfelelő lehet a kellemes hőérzethez.

Mire kell figyelni a működés, karbantartás és javítás során?

A klíma működése során folyamatos a páralecsapódás, amely a gombák, baktériumok, vírusok táptalaja lehet, a nem megfelelően fertőtlenített és karbantartott készülék káros hatással lehet az egészségünkre. Ezért minden évben az első használat előtt a klímatisztítást szakemberrel el kell végeztetni, az egészségünk megőrzése és a készülék élettartamának meghosszabbítása miatt. Amennyiben fűtésre is használjuk, célszerű a klímatisztításról évente kétszer gondoskodni, az első használat előtt, másodjára ősszel a fűtés megkezdése előtt.

A fenntarthatóbb működésért

Az on-off  klímaberendezés működése során amikor eléri a kívánt hőfokot kikapcsol, majd ha elkezd felmelegedni a helyiség, akkor ismét bekapcsol. Ezzel szemben  az inverteres klímák  alacsony teljesítményen, de folyamatosan működnek, így nincs hőingás és energiatakarékos is. Olyan helyre ajánlott ahol egész nap megy a hűtés. Több klíma már mobilapplikációval is elérhető. Mielőtt hazaérnénk, az applikáción keresztül be tudjuk kapcsolni, így egész nap nem hűti feleslegesen a lakást. De napjainkban már napelemmel is is működtethetjük a klímával való történő fűtést.
 

Összegezve

A meleg nyári és hideg téli napokra egyaránt megfelelő lehet egy minőségi klímaberendezés amely hűtő és fűtő módban is használható. Természetesen ha nem alkalmazhatunk klímát valamilyen külső ok miatt akkor a léghűtő berendezések alkalmazása is megoldást jelenthet.