Miért fontos a matrac és az ágyneműhuzat kapcsolata?

Felnőtt életünk egyharmadát alvással töltjük, ami nagyon is aktív állapot, ilyenkor zajlanak a szervezetünkben a regenerációs folyamatok. Ezeket követően készülünk az új szellemi és fizikai feladatokra. A jó alvás nem csak a szellemi és fizikai teljesítőképességünket befolyásolja hanem az egészségünk alapja is, hiszen ha kialvatlanok vagyunk csökken a teljesítőképességünk és az immunrendszerünk védekező képessége, és növekedik a balesetek kockázata is. Ezért az alvás minősége hozzájárul a következő nap sikerességéhez és az egészség megőrzéséhez, így nem mindegy hogyan telik az ágyban eltöltött idő. Ha nem jól választod meg a matracodat, fekvőhelyedet az fáradtsághoz, feszültséghez, gerincbántalmakhoz és stresszhez vezethet.

Milyen egy jó matrac?

Kényelembe helyez, ellazít, pihentet, mentálisan és fizikailag is kitűnő állapotban tart és nem akarunk másnap kiszállni belőle. A jó matrac elnyeli a test által kifejtett nyomást és nem engedi, hogy fájdalmas és zsibbasztó nyomáspontok alakuljanak ki a testünkön. A test túlmelegedését megakadályozza, szellőzik. Ideális klímát biztosít a pihentető alváshoz. Legyen rugalmas, idomuljon a testhez. Feszültségmentesítse az izmokat és az izületeket, tehermentesítenie kell a gerincet.

A mai rohanó világban az alvással töltött kevés időt minőségi alvásra kell felhasználni. Az éjszakai forgolódás azt is jelezheti, hogy a matrac nem a legtökéletesebb. Hiszen a nyomódó izmok, izületek a rossz matracon állandó helyzetváltoztatásra kényszerítenek. A matracnál annyit várjunk el, hogy az alatt időtartam alatt, amit pihenéssel töltünk, biztonságban tudhassuk a testünket. A zavartalan nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van.

Hogyan válasszunk matracot?

Magyarországon a teljes vásárlói réteg 5%-a az egészségtudatos vásárló, akik hajlandóak felkeresni a boltokat és kipróbálni többféle matracot. Tisztázni kell, hogy milyen matrac a megfelelő számunkra, kemény vagy puha, milyen egészségügyi problémánk van? Milyen fajta matracot szeretnénk, szivacs matracot, rugós matracot, biomatracot,hybrid matracot esetleg vákuum matracot?

Az ágynemű

Az ágynemű lepedőből, paplanból és párnából tevődik össze, a legjobb, ha természetes anyagból készülnek. Az ágyneműhuzatok választéka webshopban is ugyanolyan gazdag, mint a bevásárlóközpontok kínálatában, így nem kell messze mennünk, ha minőségi darabot akarunk választani.

Lepedők

A hagyományos lepedők 100%pamutból készülnek, sok színben kaphatók, könnyen tisztíthatók. A gumis lepedőknek rugalmas a szegélye, főleg a kényelmi funkciók miatt, így biztosan a matracon maradnak. Kiváló minőségű, légáteresztő pamutszálból készülnek, kellemes tapintásúak.

Paplanok

Többféle is létezik belőlük a legfontosabb jellemzőjük, hogy melyik évszakra ajánlják őket.
Az egész éves vagy négy évszakos paplanokat egész évben folyamatosan lehet használni nem kell cserélni télire és nyárira. Nem gyűrődnek, általában 100% poliészterből készülnek, de minőségibb termékek gyapjúból és más természetes szálakból is megtalálhatóak.

Párnák

Nagyon sokféle anyagból műszáltól a gyapjúig, a Memory párnák emlékező habból, de kivételesen jó minőségű termékek speciális természetes anyagából is készítenek párnákat.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a nyugodt, pihentető alváshoz jó minőségű matracra van mindenképpen szükség. Az ágynemű, ami szintén szükséges kelléke az alvásnak, jó ha természetes anyagból készül, jól szellőzik és kényelmes, puha anyagú az alvás biztosítása érdekében.