Google online fordító használata

 

Nagyon sokszor előfordul, hogyha interneten rákeresel valamire, csak idegen nyelvű szövegekhez férsz hozzá. Ilyenkor praktikus lehet egy gyors fordító program, amivel gyorsan a saját nyelvedre fordíthatod a kívánt szöveget. Persze ez nem lesz szakszerű fordítás, de talán a célnak megfelel.
A Google online fordító az egyik legismertebb és leginkább elterjedt online fordítók közé tartozik. Ebben a cikkben megtalálod a pontos lépéseket, ha ezt a fordítót szeretnéd használni.

 

Fordítás a legegyszerűbb módon

 

Az online fordítók használata rendkívül gyors és persze emellett szuper egyszerű. Annyi csak a dolgod, hogy másolod a lefordítandó idegen nyelvű szöveget, beilleszted a fordítási felületre és az online fordító kidobja neked a magyar fordítását. A Google fordító az egyik legnépszerűbbek közé tartozik. Alább lépésről lépésre láthatod, hogy hogyan használd.

 

Google online fordító használata lépésről lépésre

 

1. Írd be a Google keresőmezőjébe, hogy fordítás. Valószínű, az első találatnál már ott is lesz két kis ablakocska, ami e fordításhoz szükséges. De ha nem, akkor nyisd meg magát a Google fordító alkalmazást, ami a translate.google.com oldalon elérhető.

2. A bal oldali kis ablaknál eredetileg a nyelvfelismerés van beállítva, az alkalmazás elvileg automatikusan felismeri, hogy milyen nyelvű szöveget akarsz lefordítani. De ha biztosra mennél, akkor első körben válaszd ki, hogy milyen nyelvű szöveget szeretnél lefordítani. (A kis nyílra kattintva előjön a legördülő menü, ahogy az alábbi képen látod.)

3. A jobb oldali kis ablak tetején azt állíthatod be, hogy milyen nyelvre szeretnéd lefordítani a szöveget. Itt több mint 100 nyelv közül választhatsz. (Ugyanúgy a kis nyílra kattintva jön elő a legördülő menüvel, ott találod a választható nyelveket.)
4. Ha ezzel megvagy, akkor másold ki az idegen nyelvű szöveget, amit le szeretnél fordítani (szöveg kijelölése után ctrl+c billentyűkombináció, vagy jobb egérgomb és másolás)!
5. Ezt másold be a bal oldali ablakba! (Kattints bele a kis ablakba, míg villog a kurzor és ctrl+v billentyűkombináció, vagy jobb egérgomb és beillesztés.)
6. A szöveget a program automatikusan lefordítja magyar (vagy a kiválasztott) nyelvre.

(A képen látott, lefordított szöveget a Pünkösd Info oldalról másoltuk a szerző beleegyezésével.)

A Google fordító 5000 karakterig engedi ilyen módon lefordítani a szövegeket. Ha ennél hosszabb szöveget fordítanál, akkor válaszd a dokumentum lehetőséget. Itt fel tudod tölteni azt a dokumentumot, amit le szeretnél fordíttatni.

 

Mi az online fordítók hátránya?

 

Amennyire egyszerű és szupergyors az online fordítók használata, annyira kell résen lenned a kapott eredménnyel. Mivel ez egy „gépi” fordítás, ezért legtöbb esetben szóról szóra fordít, ez a fordítás pedig koránt sem lesz pontos. Ezek az online fordítók általában abban nyújtanak nagy segítséget, hogyha a szavak jelentését szeretnéd megtudni. Könnyebb az egész szöveget bemásolni és lefordíttatni, mint a szavakat külön-külön kikeresni egy online szótárban. Azonban ha pontos fordításra van szükségünk, akkor semmiképp nem ajánlott ez a módszer.

 

Ha szakszerű fordításra van szükséged…

 

Pontos és szakszerű fordításhoz mindképpen szakembert keress, aki tapasztalt és a nyelvet anyanyelvi szinten használja. Egy fordítóiroda nagy előnye lehet egyrészt, hogy többféle nyelvterületről vannak fordítóik. Másrészt pedig az, hogy a szakfordítók akár szakszövegeket is le tudnak fordítani. Így garantáltan azt a szöveget kapod vissza a kiválasztott nyelven, mint amit elküldtél lefordíttatni. A mai világban pedig már személyesen sem kell felkeresned őket, akár online is el tudod intézni a fordíttatást.