Mire jó a fordított képkeresés és hogyan használd?

 

Azzal tölteni az estéidet, hogy a Google-on próbálod azonosítani a képet, mely honlapodon, vagy bármilyen más online felületeden szerepel jogtiszta vagy sem, nem éppen a legizgalmasabb feladat… Ebben a cikkben tippeket találsz arra, hogy hogyan használd a fordított képkeresést annak érdekben, hogy megnyugtató választ találj arra, hogy a korábban vagy éppen más valaki által az online felületedre, honlapodra feltöltött kép jogtiszta kép-e vagy sem. Mindezt online képkereső segítéségével.

Kevesen tudják ugyanis, hogy a saját, vagy vállalkozásod tulajdonában levő honlapon, online felületen (Facebook oldal, Pinterest oldal, stb.) levő képekért egyedül a tulajdonos felel. A közösségi oldal kezelője, az online marketinges vagy a honlap készítője nem vonható felelősségre, ezért nagyon fontos, weboldal készítésekor megbízható szakemberrel dolgozz. Nem mindegy, kire bízod magad manapság, amikor profi fotók tömkelege érhető el az interneten, és az internet felhasználók naponta 2,5 kvintillió bájt adatot töltenek fel és le online. Legtöbben nincsenek tisztában a jogdíj fogalmával, vagy egyszerűen csak jóhiszeműen használnak vagy jelenítenek meg egy-egy csodás fotót az online felületükön, és minden jó szándékuk ellenére ezzel képlopási bűncselekményt valósítanak meg.

Ugyanis előfordulhat, hogy  a képet jogtalanul használják fel, jelenítik meg pl. egy blogbejegyzésben, vagy a Facebook oldalukon, mivel a kép jogdíjas. De hogy történhet ez meg? Leginkább akkor fordul elő, ha például a fotós, fotóstúdió vagy szerző megoszt néhány gyönyörű fotót közösségi oldalán vagy Pinterest fiókjában és azt tovább osztják mások. Hozzád már úgy kerül, hogy fogalmad sincs az eredtéről, de letöltöd magadnak mert tetszik, majd felhasználod. Nagyon fontos tehát, hogy mindig kizárólag olyan képet használj honlapodon és online felületeiden, mely ellenőrzött, jogtiszta forrásból származik!

Szerencsére a Google fordított képkereső eszköze segítségünkre lehet a gyanús fotó ellenőrzésében. De hogyan használd a fordított képkeresőt?

 

Fordított képkeresés

 

A Google, hogy segítse az internet felhasználókat az online fotók megtalálásában, létrehozta a Google Képkereső (Google Images Finder) nevű eszközt. Ez egy egyszerűen és ingyenesen használható online képkereső, fotókereső eszköz. A Google Képkereső képkereséshez való használatához navigálj a google.com/imghp oldalra, és válaszd ki a keresősávban a kamera ikont. Itt választhatsz, hogy vagy bemásolod és beilleszted a keresett kép URL-címét a keresősávba, vagy feltöltöd a képet a számítógépedről. Ha biztosra akarsz menni, mindkettőt tedd meg.

Képek keresése Url alapján

Ha a kép URL-címével keresel, a Google minden olyan weboldalt megmutat, ahol ez a kép még szerepel. Tanulmányozd át a listát alaposan. Ha a kép sokak weboldalán szerepel és ráadásul rábukkanhatsz a képre az ingyenes képletöltő portálokon is (Pixabay, Unsplash), akkor ingyenes jogdíjmentes képről beszélünk, melyet nyugodtan és legálisan használhatsz az online felületeden. Ha viszont az adott képet alig néhány weboldalon hozza a Google vagy csak Social Media oldalakon (Facebook, Pinterest, stb) esetleg fizetős stock fotó oldalakon, vagy éppen a fotóművész weboldalán, akkor bajban vagy, mert ez azt jelenti, hogy jogdíjas képet használtál. Ez sajnos akkor sem jogszerű, ha nem tudtál róla, hogy az adott kép jogdíjas volt.

Ha ilyet találsz, addig is amíg eldöntöd mi történjen hosszabb távon, távolítsd el a képet minél gyorsabban, mert időzített bomba lehet.

Képek keresése kép alapján

Ha a második lehetőséget választod, vagyis a képek kép alapján történő online keresését, a Google azonosítja azokat a képeket, amelyek azonosak vagy hasonlóak az általad a keresőbe feltöltött képpel. Ha így szeretnél online képeket keresni, töltsd fel vagy húzd a képet a Google Képkeresőbe. A keresési eredményekben a Google olyan oldalakat listáz, amelyek azonos képeket tartalmaznak.

Google képkereső használatáról a linkre kattintva bővebb leírást találsz

 

Mit tegyél, ha szerzői joggal védett képet szerepeltettél a weboldaladon?

 

Ha olyan képet találtál, mely nagy valószínűség szerint nem ingyenesen felhasználható, hanem szerzői jogokkal védett kép, és a szerző hozzájárulása nélkül használtad fel azt, nem jó hír, de több megoldás van arra, hogy korrektül járj el. Először is távolítsd el a képet, amíg hosszabb távon eldől, mi lesz a megoldás a kép használatát illetően. Majd pediig gondold át, milyen lehetőségeid vannak:

 

  • Fizess a képért a tulajdonosnak / szerzőnek (A Google találati lista hozni fogja a szerző weboldalát a fenti keresés nyomán)
  • Vásárold meg a képet fizetős stock oldalról (A Google találati lista esetleg hoz ilyet a fenti keresés nyomán)
  • Tüntesd fel a szerző nevét és keresd meg őt, kérj tőle hozzájárulást ahhoz, hogy képét szerepeltetheted az online felületeden
  • Távolítsd el a képet és reménykedj, hogy a fotós vagy ügyvédje nem találta meg a jogtalanul felhasznált képet.

 

Nagyon fontos tehát, hogy mindig kizárólag olyan képet használj honlapodon és online felületeiden, mely ellenőrzött, jogtiszta forrásból származik! Arról, hogy hol találsz jogdíjmentes képeket és hogyan használd őket olvasd el cikkünket!