8 tipp, amit érdemes megfogadni használtautó vásárlásnál

A használt autó vásárlásnak nagyon sok buktatója lehet akkor is, ha értünk a járművekhez, hát még ha nem! Vannak bizonyos tanácsok a vásárlás előtt, amit érdemes megfogadni, akkor is ha ismerjük a tényeket. A továbbiakban ezeket osztjuk meg veled.

1. Nem kell azonnal dönteni

Amikor megtaláljuk a minden szempontnak megfelelő hirdetést kellően nagy lelkesedéssel rohanunk az autót megvenni. Fontos, hogy azonnal nem kell eldönteni, hogy megfelelő lesz-e az autó, és megvenni. Vigyünk magunkkal valakit aki kívülálló, így higgadtabban véleményezi az autót. Természetesen az alapos átvizsgáláshoz ragaszkodjunk akkor is, ha az autó tökéletesnek tűnik.

2. Ragaszkodni kell a részletes átvizsgáláshoz!

Vannak olyan rejtőzködő hibák, amelynek a felismeréséhez profinak kell lenni, és vannak a laikus számára is felismerhetőek mint a motorzaj, a rozsda, az esztétikai problémák. Mielőtt a szerződést aláírnánk feltétlenül át kell nézni az autót. Vannak profi használt autó szakemberek, akik már a megtekintésre is velünk tudnak jönni, hiszen minél többe kerül az autó, annál nagyobb összeget kockáztatunk, ezen nem érdemes spórolni.

3. Legyünk résen a hirdetésnél!

A használt autó hirdetésnél bizony gyakran megesik, hogy a hirdetés tartalma nem mindig fedi a valóságot. Sok esetben csak a személyes találkozón derül ki, hogy mi az, ami nem az igazi. Ha a hirdető elhallgat lényeges részleteket előlünk vagy kitér a válaszadás alól, akkor több mint valószínű, hogy valami nincs rendjén.

4. Az autó előéletének az ellenőrzése

Az alvázszám alapján, ha az feltüntetésre került a hirdetésben, online ellenőrizni tudjuk a gépkocsi előéletét. A helyszíni szemle alkalmával fontos, hogy fel tudjuk ismerni, ha az autó karosszériáját túl sokat javítgatták. Rétegvastagság mérővel lehet ellenőrizni az autó fényezésének a vastagságát, ami utalhat arra, hogy javítás történt a karosszérián.

5. Próbaút

Jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen ebben a rövid időben rengeteg információt tudhatunk meg az autóról. A motor, a fékek, a kuplung állapotát és a kormányt és ezek működését is megfigyelhetjük. Ezeken kívül még fontos tényező a fényszórók, irányjelzők működése, a műszerfal, a központi zár, klíma, fűtés állapota, a kipufogó füst színe is.

6. Döntsünk az állapot alapján!

Nagyon fontos, hogy ne a kilométer alapján döntsünk, ha túl szép a futásteljesítmény és a kilométeróra állása ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is az.

7. Fenntartási költségek

A vásárlás előtt, járjunk utána az átírás költségeinek és a kiszemelt széria alkatrész árainak alakulásáról is tájékozódjunk. A kopó alkatrészek pótlásakor nem mindegy mennyiből fogunk megúszni egy cserealkatrészt.

8. Védelmi rendszer

Autó vásárlásakor ellenőrizni kell a jármű felszereltségét, a meghirdetett riasztó vagy indításgátló rendszer eredetiségét. Ha van az autóban immobilizer mindig kérjük el a kulcs azonosítókat, és a riasztóhoz tartozó hatástalanító kódot, a rejtett kapcsoló helyét, a szervízkulcsokat és a rablásgátló eszközt. Bármelyik hiánya esetén használhatatlanná válik az autónk.

Autó értékesítése esetén kíméljük meg magunkat a komolytalan érdeklődőktől. Személyautó felvásárlása Székesfehérváron előre egyeztetett időpontban, készpénzért történik.

Összegezve

Használt autó vásárlásnál mindig nézzünk utána az autó előzményeinek, menjünk próbaútra vele, döntsünk az állapota alapján, de a legjobb, ha használt autó szakembert hívunk a vásárláshoz.