3D scannelés (szkennelés) mire jó?

A 3d scannelés eljárás alkalmas arra, hogy pontos számítógépes másolatot készítsünk egy fizikailag létező tárgyról. Az ilyen módon kapott digitális kép alapján aztán elkészülhetnek az adott tárgy pontos tervei számítógép segítségével, melynek prototípusa ezek alapján aztán legyárthatóvá válik. A gyakorlatban például régi alkatrészek, elhasználódott szerszámok újragyárthatóságára használható ez a folyamat, melynek első lépése 3d scannelés. A folyamatot magát egyébként Reverse Engineering vagy mérnöki visszamodellezési folyamatnak nevezik.

A 3D scannerek használata során

  • a mérendő tárgy tetszőleges helyzetben lehet a mérés alatt
  • akár 0,1 mm, alatti kisebb rések és furatok is pontosan mérhetők
  • a scannelési folyamat robotizált folyamat melyhez nem szükséges emberi jelenlét

Milyen technológiával állítható elő a 3D scanneléssel segítségével megtervezett alkatrész?

Alkatrészek, szerszámok a 3D tervek alapján a megfelelő alapanyag és az ahhoz történő technológia megválasztása után állíthatók elő. Elsőként általában a tárgy prototípusa készül el, majd ha az mindenben megfelelő, akkor indulhat a kis vagy éppen nagyobb szériás gyártás. Napjainkban többféle modern és additív gyártástechnológia áll rendelkezésre ahhoz, hogy minőségi alkatrészeket lehessen gyártani a 3D tervek alapján, ilyenek például

Ma már elvárás, hogy a minőségi szerszámok, alkatrészek pontosan, gyorsan, lehetőleg automatizált módon kerüljenek legyártásra, akár bérgyártás formájában. Ehhez nyújt profi támogatást az Instant 3D csapata. Online rendszerük segítségével ugyanis az egész gyártási folyamat automatizált és az elejétől a végéig nyomon is követhető. Egészen a tervek feltöltésétől kezdve az alapanyag- és technológia választáson keresztül a gyártás folyamatáig.

Ha érdekel a 3D nyomtatás és az ezzel kapcsolatos újdonságok látogass el az Instant 3D blog oldalára!