Energiatakarékosság otthon 5+1 okos eszközzel

A rezsicsökkentés végével az energiaárak Magyarországon is szinte mindenki számára brutálisan emelkednek 2022 őszétől. Ami az áramfogyasztás csökkentését illeti igencsak fel van adva a lecke: hogyan takarékoskodhatunk az árammal otthon? Míg néhány egyszerű feladat, például villany lekapcsolása, gépek kikapcsolása, kihúzása segíthet – akkor ha odafigyelünk vagy már korábban megszoktuk – ezek között is több olyan gép van, amit nem tudunk csak úgy lekapcsolni (hűtőszekrény, fagyasztó láda). Szerencsére a XXI. században rengeteg okos megoldás és okos eszköz állítható az energiatakarékosság és az áramfogyasztás csökkentésének szolgálatba.

Bár a népszerű és valóban okos eszközök nem kevés pénzbe kerülnek, már rövid távon is csökkentik a háztartás energiafelhasználását és hosszabb távon pedig biztosan megtérülő befektetésekké válnak. És itt nem csupán az alap energiatakarékos izzóra, a led izzóra kell gondolnunk, ezt ma már mindenki használja és ismeri. Ezen túl is egy sor fejlett okos eszköz van segítségünkre abban, hogy szemmel tartsuk, melyik háztartási gépre mennek el leginkább forintjaink, vagy csak simán segítenek abban, hogy alacsonyabban tartják a rezsi költségeket.

5+1 okos eszköz az otthoni energiatakarékossághoz

1. Hálózati fogyasztásmérők és energia monitorok

A hálózati fogyasztásmérők és az energia monitorok segítenek az áramfaló készülékeink beazonosításában, és az áramfogyasztás áttekintésében. Elengedhetetlen azok számára, akik tudatosan ügyelnek a kiadásaikra, és szeretnék nyomon követni az áram áramfogyasztás és a villanyszámla költségeit. A fogyasztásmérő ellenőrzi az időt, a teljesítményt, az elektromos áram mennyiséget, a költségeket és még sok minden mást, hogy segítsen energiát és pénzt megtakarítani. Egy csatlakoztatott készülék ha „ki“ is van kapcsolva, készenléti állapotban továbbra is áramot fogyaszthat, és ezzel áramköltségeket okozhat (mosogatógép, TV, nyomtató, stb). Egyes eszközök fogyasztását is kiválóan mérhetjük például fogyasztásmérő konnektorok segítségével.

Az energia költségmérő készülékek segítségével megtalálhatók a legnagyobb áramköltséget okozó készülékek, egyúttal további érdekes információkat is szolgáltatnak, amelyek segítenek a ház, lakás, irodaegységek energia hatékony üzemeltetésében és a pénzmegtakarításban.

A fogyasztásmérő konnektorok már 5.000 Ft-tól elérhetők, a komplexebb fogyasztásmérők és energia monitorok több tízezer vagy akár százezres nagyságrendűek.

forrás: https://www.conrad.hu/o/halozati-fogyasztasmerok-1114014

 

2. Napelemes töltő, napelemes power bank

Nincs annál rosszabb, mint amikor útközben lemerül a telefon, laptop vagy fejhallgató, ezért egy power bank mindig jól jön. A napelemes töltő pedig nem csupán költséghatékony de még környezetbarát is, tölthető vele telefon, laptop vagy tablet, stb. Az egyszerűbb napelemes töltők már tízezer forinttól elérhetők, de a nagyobb teljesítményűek akár 200.000 Ft -ot is elérik.

Forrás: https://www.alza.hu//napelemes-toltok

 

3. Bluetooth billentyűzet

A bluetooth billentyűzet hi-technek hangzik, de valójában egyszerű a használata, és mivel nincs áramforráshoz csatlakoztatva még közvetve sem, energiatakarékos is. Egyszerűen szinkronizálni kell a számítógéphez, TV-hez, tablethez vagy más intelligens eszközhöz és már mehet is a gépelés. Mindezt kábelek vagy USB-vevőegység nélkül. Egyetlen hátránya, hogy a bluetooth billentyűzet drágább mint a hagyományos. Árfekvése: húszezer forinttól kb. 100.000 Ft-ig.

forrás: https://www.alza.hu//bluetooth-billentyuzet

4. Energiatakarékos izzók: led izzók és napelemes lámpák

Az energiatakarékos izzó, a LED-izzó gyakran az első kütyü, ami az embereknek eszébe jut, amikor csökkenteni próbálják az áramfogyasztást, mivel megfizethető, bárhol kapható és valóban energiatakarékos, a hagyományos izzókhoz képest akár 80% -kal alacsonyabb áramfogyasztást eredményez, ráadásul hosszú élettartamú (akár 25 000 óra) és nem zavarja őket a gyakori fel-le kapcsolgatás sem. Elérhetők trimmelhető kivitelben, különböző színű fényekkel, a meleg sárgától a hidegebb fehér fényig, vagy színes izzókig, attól függően, hogy ki mit szeretne, már 650 Ft / darabtól jó minőségben elérhetőek.

forrás: https://www.alza.hu/tesla-led-7w-gu10-gu100740-2-d5274624.htm

A napelemes kerti világítás pedig költséghatékony és hangulatos megoldást jelent teraszok és a kertek számára, a kerti útvonalakat szegélyezik a napelemmel működő kerti fények. Mindezt vezeték nélkül.

5. Okos konnektor

Egy okos konnektor, vagy smart konnektor vagy kettő, esetleg három, elengedhetetlen azok számára, akik otthonukat intelligens otthonná szeretnék alakítani, és távolról irányítani a kütyüket és készülékeiket. Van, aki csak attól tart, hogy bekapcsolva felejti a vasalót vagy a fűtést, mások környezettudatosabbak, és szeretnék figyelemmel kísérni eszközeiket az energiatakarékosság jegyében. Az okos dugót a konnektorba kell bedugni, majd abba csatlakoztatni az elektromos eszközt. Az okos konnektort a telefonon elérhető alkalmazással szinkronizálva távolról is ki- vagy bekapcsolható a készülék, ezáltal rengeteg energia spórolható meg. Az okos konnektorok elérhetők már 5.000 Ft-tól.

Forrás: https://www.alza.hu/legnepszerubb-legjobb-okos-konnektorok/

+1. Okos termosztát és okos termosztátfej

A radiátor termosztát vagy okos termosztátfej elengedhetetlen ahhoz, hogy testhez állóan beállíthassuk azt, hogy mennyire melegedjenek fel a radiátorok. Ez az innovatív eszköz lehetővé teszi több radiátor és zóna vezérlését, amelyek mindegyike egy alkalmazáson keresztül kezelhető. Az okos termosztátfejek elérhetők 15.000 Ft-tól.

Az egyes radiátorok optimális beállításán túl a központi okos termosztát a teljes fűtési rendszer fűtés szabályozására, optimalizálására szolgál. Segítségével automatikusan ütemezhető a fűtés bekapcsolás, lekapcsolás, modulálható a kazán hatékonysága, de van olyan funkciója is, amely például a kívánt hőmérsékletre fűti fel a lakást már azt megelőzően, hogy hazaérkeznénk. Az okos termosztátok elérhetők 60.000 Ft-tól.

Forrás: https://evohomeshop.hu/okostermosztat-megoldasok-81

Képek forrása: https://unsplash.com